Actueel
Lettertypes/grootte

Ambtenaar riskeert boete bij schending GDPR

De kranten De Tijd van 02 mei 2018, en De Morgen van 03 mei 2018 (en waarschijnlijk ook nog andere kranten) publiceerden artikelen rond de Europese databeschermingswet (GDPR: Global Data Protection Regulation) en de impact hiervan bij schending door een ambtenaar.

De ambtenaren bij "de overheid" riskeren bij schending een boete of een celstraf! De overheidsdiensten zelf krijgen geen boete omdat dit vestzak-broekzak handeling zou zijn.

De Europese databeschermingswet treedt in werking op 25 mei 2018, ook al zal ons land op dat moment nog geen kaderwet hebben. Deze verordening wordt rechtstreeks van toepassing op alle 28 landen van de Europese Unie.

Welke impact zal deze verordening hebben voor de Lokale en Regionale Besturen? Zijn de besturen klaar om nauwgezet deze verordening uit te voeren? En wat met het personeel? Werden/worden die op tijd opgeleid en ge├»nformeerd? En wat met interimarbeiders die geen contract hebben met het lokaal bestuur?

Deze vragen moeten we ons als vakbond stellen. We zullen moeten opkomen voor die personeelsleden die beschuldigd worden van inbreuk op deze wetgeving. Zoals hierboven beschreven zal het bestuur niets ten laste gelegd worden, maar wel het individueel personeelslid.