Foto: Pixabay

Uncategorised
Lettertypes/grootte

ACOD LRB ijvert al jarenlang voor de opwaardering van de lonen in onze sector. Samen met het ABVV willen we een minimumloon van 14 euro per uur. Werkgevers bestempelen onze looneisen steeds als onrealistisch en onhaalbaar. Maar hoe realistisch of haalbaar is het om met een karig loon te leven? Abdelkarim maakt de rekening.

Ik ben Abdelkarim, ik ben vorige maand na 18 maanden opleiding benoemd als inspecteur van politie. Politie-inspecteur worden was mijn jongensdroom en ik doe mijn job dan ook zeer graag. Alleen heb ik het moeilijk om rond te komen met mijn loon. Ik verdien minder dan 14 euro bruto per uur.

Omdat ik een plaats toegewezen kreeg op 100 km van mijn woonplaats kost het woon-werk verkeer mij ongeveer 400 euro per maand aan benzine en 200 per maand om mijn auto af te betalen. Mijn huishuur voor mijn appartement is 650 euro per maand. Daarnaast kosten verzekeringen en water, elektriciteit, verwarming en internet mij nog eens 300 euro per maand. Dat betekent dat er van mijn loon van 1.745 euro slechts een kleine 200 euro per maand overblijven om van te leven.

Omdat ik onregelmatige uren heb en mijn uurrooster ook regelmatig wijzigt, ben ik vaak verplicht om eten te kopen in plaats van zelf een lunch te maken. Gelukkig kan ik door weekendwerk en overuren nog wat extra verdienen, maar die 300 euro extra betekent dat ik leef van 500 euro per maand.

Ik droom ook wel van een eigen huis en een gezin, maar ik vraag mij af met welk geld ik dan mijn kinderen naar school zal sturen, of ik dan op vakantie zou kunnen gaan? Laat staan dat ik langdurig ziek zou worden, dan zou ik pas echt in de miserie zitten.

Maar ik denk dan aan mijn collega’s, de (beveiligings-)agenten van politie en het burgerpersoneel van niveau D en C, die allemaal nog minder hebben. Ik vraag mij echt af hoe zij rondkomen. 

ACOD LRB eist boter bij de vis voor essentiële beroepen.